Látogató számláló

0
0
7
8
4
3
9

Pergető horgászat

Pergető horgászok körében egyre ismertebbé váló helyszín, a neve Omszk tó.

 

Főleg,ha méretes feketesügérek kerülnek szóba, ez a tó Magyarországon az első helyek egyikeként szerepel!

Adottságait tekintve nagyon jó haltartó helyekkel rendelkezik. A meder átlagmélysége 4-5 méter,de több 7 méternél mélyebb gödör, illetve nagy kiterjedésű sóderzátony is tarkítja. Partja a horgászhelyek között náddal borított, az aljzatról hínárszigetek nyúlnak fel a kristálytiszta vízben.

Bár a csónakos horgászat nem megengedett, a partról dobálva is nagyon szép eredményeket érhetünk el. Az idei évtől (2019) hivatalosan is engedélyezett a melles csizma, gázlóruha használata, így lehetőség van a vízben állva is a pergető horgászatra.

A pergetőket érintő fajok közül a gyönyörű  50 cm feletti feketesügérek mellet ki kell emelni a tó domolykó állományát, amiben nem ritkák a 2 kg feletti példányok. Megfogásuk szinte lehetetlen feladat, a tiszta vízben már messziről észreveszik a cserkelő horgászt. Az apró műcsalit kedvelők jó eséllyel számíthatnak 25 cm feletti csapó sügérek fogására is. Őshonosak a csukák, ezek mérete, főleg az elmúlt 4 évben, mióta aktív halőri védelmet biztosítunk a tavon, szépen növekszik, ma már 70 cm körüli az átlag méret.

A tó saját, szaporodó süllő állománnyal rendelkezik, de ezeket az ellenőrizetlen időszakban nagyon meg gyérítették. Ennek pótlására az elmúlt években többször végeztünk telepítést, amiből már sikerült is több példányt egy fotó erejéig visszafognunk.

A tavon a feketesügér védett, minden esetben visszahelyezendő!!!

Az itt kialakult pergető társaság más fajoknál is a C&R ( fogd meg és engedd vissza), híve, az ide látogató tisztelt sporttársaktól is ezt a magatartást kérnénk! A pergető ( sport) jegy hal elvitelére nem jogosít.

 

 

Prohászka Ákos FBE

Honlap készítés