Látogató számláló

0
0
3
8
3
9
2

Pergető horgászat

Pergető horgászok körében egyre ismertebbé váló helyszín, a neve Omszk tó.


Főleg, ha méretes feketesügerek kerülnek szóba, ez a tó Magyarországon az első helyek egyikeként szerepel! 


Adottságait tekintve nagyon jó haltartó helyekkel rendelkezik. A meder átlagmélysége 4-5 méter, de több 7 méternél mélyebb gödör, illetve nagy kiterjedésű sóderzátony is tarkítja. Partja, a horgászhelyek között náddal borított, az aljzatról hínárszigetek nyúlnak fel a kristálytiszta vízben.

Bár a csónakos horgászat nem megengedett, a partról dobálva is nagyon szép eredményeket érhetünk el. Helyi pergetők között elterjedt a melles csizma, gázlóruha használata, melyekkel a parti „első törés” meredek oldalfala, illetve a nádfoltok előtti rész is elérhető. A tó több helyen hirtelen mélyül, a vízi sétát csak a mederviszonyok kiismerése után javaslom.

A pergetőket érintő fajok közül a gyönyörű 50 cm feletti feketesügerek mellet ki kell emelni a tó domolykó állományát, amiben nem ritkák a 2 kg feletti példányok. Megfogásuk szinte lehetetlen feladat, a tiszta vízben már messziről észreveszik a cserkelő horgászt. Az apró műcsalit kedvelők jó eséllyel számíthatnak 25 cm feletti csapó sügerek fogására is. Őshonosak a csukák, ezek mérete, főleg az elmúlt 4 évben, mióta aktív halőri védelmet biztosítunk a tavon, szépen növekszik, ma már 70 cm körüli az átlag méret.

A tó saját, szaporodó süllő állománnyal rendelkezik, de ezeket az ellenőrizetlen időszakban nagyon meggyérítették. Ennek pótlására az elmúlt években többször végeztünk telepítést, amiből már sikerült is több példányt egy fotó erejéig visszafognunk.

A tavon a feketesügér védett, minden esetben visszahelyezendő!

Az itt kialakult pergető társaság más fajoknál is a C&R (fogd meg és engedd vissza), híve, az ide látogató tisztelt sporttársaktól is ezt a magatartást kérnénk! A pergető ( sport) jegy jellegénél fogva hal elvitelére nem jogosít.

 

Prohászka Ákos FBE

Honlap készítés